Qui som?

Som una entitat dedicada a mantenir i innovar el ball de gitanes del Vallès a Santa Perpètua de Mogoda. Aquest ball està molt arrelat a Santa Perpètua. Es té constància d’aquesta activitat des de mitjans del Segle XIX. Hem trobat documentada la ballada del dia 25 de febrer a Santa Perpètua al setmanari La Veu del Vallès del 18 de febrer de 1900.

Després d’uns anys que es va deixar de ballar, a Santa Perpètua es balla continuadament des de l’any 1985, any en què es constitueix com a entitat i es forma la junta que gestionarà el Ball de Gitanes. El primer president fou en Vicens Soley.

Antigament a Santa Perpètua de Mogoda es ballava per carnestoltes. Entre el Dijous Gras i el Dimecres de Cendra s’anava als pobles del voltant a ballar. En l’actualitat la temporada comença per carnestoltes i acaba a finals de maig amb una ballada a Montserrat. Anem a ballar als pobles del voltant fent el que anomenem el Ball de Roda.

Antigament es ballaven a plaça la majoria de vegades, però en algunes ocasions es podia ballar al Café del Coro (lloc de reunió de joves i grans), sindicat agrari….. En aquests moments continuem ballant a plaça per la Festa Major i a la roda de gitanes per primavera.

La colla era formada per homes i dones de diverses edats, majoritàriament joves i grans. Actualment la formen 2 colles, petits i grans.

A Santa Perpètua tenim coneixement de diversos mestres al llarg d’aquests anys: Esteve Congost, Tomás Ricart, Josep Folguera, Jacint Cruselles, Mateu Llonch, Cinto Borràs, en Figueres, Joan Casajoana, Patricia Habermeyer, Ferran Ventura, Madrona Griñan, i altres que segurament ens deixem per desconeixement, fins arribar als actuals Francesc Surroca, Eva Rodríguez, Núria Espuela i Alexis Martínez, amb la col·laboració puntual d’algun mestre d’altres pobles.