(Tornaveu) Begur celebrarà la 2a Ciutat Gitanera de Catalunya

Tornaveu - Imatge del Ball de Gitanes de Llinars del Vallès

(Notícia a Tornaveu)

Organitzada per l’Agrupació de Colles de Ball de Gitanes del Vallès

De les 48 poblacions catalanes on hi ha balls de gitanes, una trentena es concentra al Vallès. No és estrany, doncs, que l’Agrupació Colles de Ball de Gitanes del Vallès (ACBGV) estigui liderant la divulgació d’aquesta dansa plenament consolidada a Catalunya des de finals del segle XVIII. La celebració de la 2a Ciutat Gitanera de Catalunya, que tindrà lloc a Begur aquest cap de setmana, serà un nou pas en aquesta direcció. D’aquesta manera, el municipi empordanès pren el relleu de Perpinyà, seu de la 1a Ciutat Gitanera en el marc del DAP 2017.

Obrirà la programació una ballada de lluïment (dissabte 22, 18:00h) que comptarà amb la participació de nou colles participants: Grans de Llinars del Vallès, Grans de Lliçà de Vall, Joves de Santa Eulàlia de Ronçana, Grans de Lliçà d’Amunt, Grans de Montmeló, Joves de Sentmenat, Joves de Lliçà d’Amunt, Grans de Lliçà d’Amunt, Joves de Santa Perpètua i Joves de Martorelles.  Totes elles dansaran danses d’origen català adaptades per l’ACBGV a la plaça Forgàs.

El gruix d’activitats de la 2a Ciutat Gitanera es viurà diumenge 23. La gresca començarà des de les 10:30 a la mateixa plaça Forgàs, on començarà el seguici de les colles participants fins a la plaça de la Vila. S’estima que les colles arribaran a la plaça Lluís Esteve i Cruañas a les onze del matí, hora en què es procedirà a la recepció de les autoritats i la lectura dels parlaments institucionals, i el nomenament de Begur com a Ciutat Gitanera. Paral·lelament, com a protocol per solemnitzar la inauguració oficial de la festa, es realitzarà el Ball d’Homenatge a la Ciutat de Begur a les tres places esmentades.

Acabats aquests prolegòmens, arribarà el punt àlgid del programa. Les colles participaran en tres tandes de ballades. Com a epíleg, l’organització ha previst dues activitats de germanor: una masurca al voltant de totes les places on s’haurà ballat, i una sardana i galop final adreçat a tothom que hi vulgui participar.